top of page

Παρ 21 Φεβ

|

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στη διημερίδα με τίτλο "Γραμματισμός των Εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρησης" για τη διάχυση των αποτελεσμάτων μιας εκπαιδευτικής παρέμβασης που υλοποιήθηκε με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της πληροφορίας μέσω από καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.

Registration is Closed
See other events
ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Time & Location

21 Φεβ 2020, 5:30 μ.μ. – 22 Φεβ 2020, 1:30 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Β. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, Kassandrou 6, Kavala 654 03, Greece

Guests

About the event

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Γραμματισμός των Εφήβων στην Ψηφιακή Πληροφόρηση»

Επιμορφωτική Διημερίδα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ

Καβάλα, 21-22-Φεβρουαρίου 2020

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Διοργανωτές:

-Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ 

-World Learning (με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Λάζου και

Ευτέρπη Μπιλιμπίνη)

-Δήμος Καβάλας

-Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Παρασκευή, 21-2-2020

17:30-18:00

Προσέλευση-Εγγραφές

18:00-18:15 

Χαιρετισμοί 

18:15-19:00

-Νίκος Παναγιώτου

Επίκουρος   Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΜΘ

-Ανθή Μπάλιου

Πληροφοριακός Βιβλιοθηκονόμος

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας

"Πολυγραμματισμοί: συνδέοντας και αξιοποιώντας τον ειδησεογραφικό και   πληροφοριακό εγγραμματισμό"

19:00-19:15

Συζήτηση 

19:15-20:00

Σοφία Παπαδοπούλου

Δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Βόρειας Ελλάδας 

Ο εγγραμματισμός στα Μέσα ως "εργαλείο" θετικής ενσωμάτωσης   στην κοινωνία 

20:00-20:15 

Συζήτηση 

20:15-20:30

Παρουσίαση του προγράμματος που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο   Αμυγδαλεώνα και 1ο Γυμνάσιο   Διδυμοτείχου από τους μαθητές

20:15-21:00 

Μπουφές και ανταλλαγή   απόψεων 

Σάββατο, 22-2-2020

10:00-11:00

Παναγιωτου-Μπάλιου

"Εφαρμόζοντας τον   ειδησεογραφικό και πληροφοριακό γραμματισμό στην πράξη: καλές πρακτικές"

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

11:00-11:30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (μπουφές)

11:30-12:30 Χρυσούλα Λάζου-Ευτέρπη Μπιλιμπίνη

“Εκπαιδεύοντας τους   μαθητές μας στην αναζήτηση αξιόπιστης πληροφόρησης στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο   CLIL: Διδακτικά παραδείγματα”

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς   ξένων γλωσσών

12:30-13:00 

Λήξη εργασιών Διημερίδας-Απόδοση βεβαιώσεων   συμμετοχής

 

Περιλήψεις Εισηγήσεων και Εργαστηρίων-Σύντομα Βιογραφικά Εισηγητών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-2-2020

1η Εισήγηση 

Νίκος Παναγιώτου- Ανθή Μπάλιου

18:00-19:00 "Πολυγραμματισμοί: συνδέοντας και αξιοποιώντας τον ειδησεογραφικό και πληροφοριακό εγγραμματισμό" 

Περίληψη: Ορίζουμε τον ειδησεογραφικό γραμματισμό και αναδεικνύουμε την σημασία που έχει σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Προκύπτει ανάγκη για πληροφοριακό εγγραμματισμό από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με στόχο να διαμορφωθεί κριτική σκέψη και αντίληψη των μαθητών απέναντι στην πληροφορία. Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να συνδεθεί ο πληροφοριακός με τον ειδησεογραφικό εγγραμματισμό, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες τους προς όφελος των πολιτών. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά ο ρόλος των βιβλιοθηκών, καθώς παύουν να έχουν μόνο τον ρόλο του θεματοφύλακα της πληροφορίας, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζουν τη στοχοθεσία τους με σκοπό τον εγγραμματισμό στα Μέσα.

Ο Νίκος Παναγιώτου  είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού

Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth

Office UK), υπότροφος της Google, της DAAD στη Deutsche Welle, των

Πανεπιστημιών RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Beijing Foreign

Studies University καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό που χρηματοδότησε η Google (Digital News Initiatives). Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του Thessaloniki International Media Summer Academy, και κριτής στα περιοδικά: St. Antony’s International RDr. 

Η Ανθή Μπάλιου είναι απόφοιτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και νυν φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργάζεται ως Πληροφοριακός Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Επιστημονικής Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης. Τα πεδία ενδιαφέροντος της είναι ο πληροφοριακός και ειδησεογραφικός γραμματισμός (information and media literacy), καθώς επίσης και η παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ (fake news).

2η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

19:00-20:00 Σοφία Παπαδοπούλου

Ο εγγραμματισμός στα Μέσα ως "εργαλείο" θετικής ενσωμάτωσης στην κοινωνία

Στην εποχή μας, ο όρος εγγραμματισμός θα έλεγε κανείς πως σημαίνει κατ' ουσίαν τον ψηφιακό εγγραμματισμό λόγω της συνεχούς έκθεσής μας στην πανίσχυρη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Την τελευταία δεκαετία υπήρξαν δραστικές αλλαγές στον χρόνο που όχι μόνο οι ενήλικες αλλά κυρίως τα παιδιά αφιερώνουν στη σχέση τους με τα Μέσα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά περνούν τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας τους (ή και παραπάνω) ασχολούμενα με τα διάφορα μέσα ψυχαγωγίας εκτός σχολείου. Με καλή χρήση, η ψυχαγωγία αλλά και η ενημέρωση από τα Μέσα μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Αλλά προκειμένου αυτό να καταστεί κανόνας της καθημερινότητας θα πρέπει κανείς να εκπαιδεύει παιδιά (κι ενήλικες) στη σωστή χρήση των Μέσων. Μόνο με την εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τον εγγραμματισμό στα Μέσα μπορεί να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη σ' έναν άνθρωπο και να λειτουργήσει προς όφελός του. Ο εγγραμματισμός στα Μέσα είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τη μελλοντική ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

ΣΟΦΙΑ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε το 1974 στα Γιαννιτσά. Απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου, με διακρατική υποτροφία.

Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Γραφείο Βόρειας Ελλάδας) από το 1999. Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει μια καθημερινή ωριαία πολιτική εκπομπή και μία εβδομαδιαία για τη διεθνή επικαιρότητα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ενεργό μέλος της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ABNA-SE) και της Ένωσης Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΜΑΝ), πλήρες μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Υπότροφος του German Marshall Fund (2011), με συμμετοχές επίσης σε σειρά σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας και σε διάφορες επισκέψεις σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά).

Κατέγραψε την εμπειρία της στην κάλυψη του προσφυγικού στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου "Refugee News, Refugee Politics" (Routledge, 2019).

Μιλάει αγγλικά, αραβικά, ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-2-2020

 

10:00-11:00 Νίκος Παναγιώτου-Ανθή   Μπάλιου

Τίτλος εργαστηρίου:   "Εφαρμόζοντας τον ειδησεογραφικό και πληροφοριακό γραμματισμό στην   πράξη: καλές πρακτικές"

Περίληψη: Θα επιχειρηθεί να δοθεί το πλαίσιο των καλών   πρακτικών ειδησεογραφικού και πληροφοριακού γραμματισμού σε ευρωπαϊκό και   διεθνές επίπεδο. Προτάσεις για ανάπτυξη του στην Ελλάδα.

11:30-12:30 Χρυσούλα Λάζου-Ευτέρπη Μπιλιμπίνη

Τίτλος Εργαστηρίου (για εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών)

“Εκπαιδεύοντας τους μαθητές μας στην αναζήτηση αξιόπιστης πληροφόρησης στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο CLIL: Διδακτικά παραδείγματα”

Τraining our learners to discern quality information in websites: Tutorial tips-CLIL Good practices

Οι μαθητές μας αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας που τους καθιστά καθημερινά αποδέκτες ειδήσεων και πληροφοριών οι οποίες θα πρέπει να φιλτράρονται και να αξιολογούνται για την ποιότητά τους. Το εργαστήρι αποσκοπεί στη διάχυση πρακτικών και στρατηγικών με τη μέθοδο CLIL με σκοπό οι μαθητές, καταναλωτές αλλά και δημιουργοί πληροφορίας, να αποκτήσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και γραμματισμού στα ψηφιακά μέσα πληροφόρησης καθιστώντας τους από μικρή ηλικία υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες στην παγκόσμια κοινότητα της ψηφιακής εποχής.

We live in an era that our students are part of a digital community that bombardizes them with news and information that has to be filtered and assessed for its quality. This workshop aims to disseminate practices and strategies leveraging CLIL method with the intent to help our students acquire critical thinking and media literacy skills from a very early stage so as to educate them to be responsible and active consumers and creators of information for sustainable digital citizenship.

Χρυσούλα Λάζου, Εκπ/κός Αγγλικής, MEd, IVLP.

Η Χρυσούλα (Χρύσα) Λάζου είναι εκπαιδευτικός Αγγλικής στη Δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου Master στην Εκπαίδευση, Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, από το ανοιχτό πανεπιστήμιο του Καναδά, Athabasca University. Διατέλεσε πρόεδρος της ΕνΕΑΓΚ (Ένωση Εκπ/κών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας), είναι μέλος της επιτροπής μελών και επικοινωνίας του IABL (Διεθνής Οργανισμός Μεικτού Μοντέλου Μάθησης), και Διεθνής Επισκέπτρια Προγραμμάτων (IVLP) με εξειδίκευση στη διαπολιτισμική ηγεσία και εκπαίδευση. Συμμετέχει ως εισηγήτρια  και εμπνεύστρια εργαστηρίων σε συνέδρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ως επιμορφώτρια σε μαθήματα MOOC (Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα) με διεθνείς σπουδαστές. Ειναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Διεθνούς Σχεδιασμού Μάθησης (UDL principles), αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τη θεματική διδασκαλία της γλώσσας (μέθοδος CLIL) μέσω project. Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που υλοποιεί βασίζεται στη συμμετοχή της στο Alumni TIES σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο τον Οκτώβρη του 2018 με την εμπλοκή 43 εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων από 25 χώρες της Ευρώπης και Ευρασίας, με εξειδίκευση το γραμματισμό των εφήβων στην πληροφόρηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης στην ψηφιακή εποχή.

Ευτέρπη Μπιλιμπίνη

Η Ευτέρπη Μπιλιμπίνη είναι καθηγήτρια αγγλικών, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διευθύντρια στο 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, κάτοχος Master of Arts στις μεταφραστικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, UK, κάτοχος Master in Education στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΔΠΘ στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εξειδίκευση Στελεχών της Εκπαίδευσης.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς αγγλικών SUSI στο Πανεπιστήμιο της Montana στις ΗΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων και ενδοϋπηρεσιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ενώ στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενδιαφέρεται για την συνεργατική μάθηση, τη μέθοδο CLIL, τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό.

Share this event

Event Info: Events
bottom of page